Potrawy z ryb gotowanych prezentacja

Pobierz

Obróbka wstępna ryb 4.. Jak wykańcza się powierzchnię ryb przed smażeniem i jak prawidłowo smaży się ryby?. Ocena towaroznawcza i zastosowanie kawy, herbaty i kakao 1. Przepis na gotowaną rybęWarto, aby były zamykane lub przykrywane, aby jedzenie nie wysychało.. Moduł - dział -temat L.p.. Możemy je smażyć, piec, gotować, wędzić, marynować lub przyrządzać w galarecie.. KawaRyby to bogactwo smaku.. Przetwory z ryb 220 6.8.. Kawałki ryby ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzchu rozłożyć orzechową masę.ROSJA Charakterystyczne potrawy: Ruskie pierogi, solanka(mięsne, rybne, grzybowe) zupy, kawior, pielmienie pierożki w rosole, bliny, kulebiak, ucha zupa z ryb słodkowodnych, szczi kapuśniak z kwaśnej kapusty.. Podaje się je Z sosami, surówkami, warzywami z wody.. Rodzaj obróbki Nazwa potrawy Charakterystyka Ryby gotowane Włoszczyzna do gotowania ryb składa się z selera (korzeń), pietruszki (korzeń) i cebuli, czasami pory, czosnku.. Zakres treści Produkty zbożowe .. Ryby i owoce morza Podział i ocena świeżości ryb 87 Podział ryb Cechy ryb świeżych i nie świeżych Zasady obróbki wstępnej ryb,3 Recenzenci: mgr inż. Anna Pożyczka mgr Małgorzata Ślaska - Myszka Opracowanie redakcyjne: mgr inż. Ewa Superczyńska Konsultacja: dr Justyna Bluszcz Poradnik stanowi obudowę dydaktyczną programu jednostki modułowej 512[02].Z2.06 Sporządzanie i ekspedycja potraw z drobiu, ryb oraz owoców morza, zawartego w modułowym programie nauczania dla zawodu Kucharz 512[02].Wśród ryb z tej rodziny najbardziej popularny jest karp, ryba tradycyjnie spożywana na wigilię Bożego Narodzenia..

Potrawy z ryb gotowanych 5.

Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.pl i ciesz się smakiem doskonałych potraw.Rozdział 7.. Potrawy z ryb duszonych 7.. Podział ryb ze względu na zawartość tłuszczu, przydatność gastronomiczną.. Jeśli szukasz uniwersalnej potrawy, która sprawdzi się zarówno jako danie główne na codziennym ob.Ryby a) Potrawy z ryb gotowanych b) Potrawy z ryb smażonych c) Potrawy z ryb zapiekanych, pieczonych i duszonych d) Potrawy z rybnej masy mielonej 5.. 4.Asortyment potraw gotowanych Rosół, Bulion, Consomee Gotowane z mięsa wołowego z kością lub bez Mięso wkłada się do zimnej wody i gotuje wolno pod przykryciem ok. 3 godziny (techniką mrugania) Pod koniec gotowania dodaje się włoszczyznę i przyprawy, na koniec przecedza i otrzymujemy rosół.POTRAWY SMAŻONE Z potraw półmięsnych smażonych najpopularniejsze są naleśniki nadziewane mięsem, kotlety i krokiety.. potrawy z ryb i owoców morza Potrawy smażone z Owoców morza Potrawy duszone z ryb Potrawy zapiekane z ryb Potrawy pieczone lub zapiekane z Owoców morza potrawy gotowane z ryb Potrawy duszone z ryb Potrawy duszone z Owoców morza Potrawy gotowane z Owoców morza designed by Péter..

Potrawy z ryb gotowanych 215 6.6.2.

Asortyment potraw z mięs jest bogaty, ponieważ możemy poddawać je różnym procesom technologicznym, jednym z nich jest smażenie.Przetwory z drobiu - podział, przykłady 25.. Cechy ryb świeżych i nieświeżych.. Weryfikacja tekstu odbywa się na następujących poziomach: 1.6.5.. Zapiszcie temat lekcji w zeszytach: " Potrawy z ryb smażonych".. W skład potraw półmięsnych wchodzą dwa podstawowe surowce: 1) produkty pochodzenia roślinnego (warzywa, mąki, kasze), 2) mięso.. Pojemniki metalowe nie nadają się do przechowywania kwaśnych produktów, ponieważ zawarte w nich substancje wchodzą w szkodliwe dla zdrowia reakcje z metalem.6 I. Mieloną masę rybną sporządza się z mięsa ryb drobnych lub gorszego gatunku, które mają mało ości, a także z jadalnych części wnętrzności ryb.. Potrawy z ryb zapiekanych, pieczonych i duszonych 225 7.4.. Karp jest ceniony ze względu na smaczne i średnio tłuste mięso.. własne] DodatkiRodzaj obróbki Asortyment potraw Skrobiowe Witaminowe Gotowanie zupy czyste i podprawiane, ryby z wody, po polsku, ryby w sosach, pulpety z masy mielonej ziemniaki z wody, drążone lub puree, kluski francuskie lub półfrancuskie, ryż warzywa z wody, surówki, cytryna, limonka Smażenie sauté, panierowane .Temat: Metody i techniki sporządzania potraw z ryb smażonych..

Potrawy z ryb gotowanych 216 7.2.

Ryba smażona z imbirem.. Najczęściej bierze się płocie, okonie, dorsze, dorady i miętusy.. Przetwory z tej ryby są wytwarzane sporadycznie.Gotowana ryba powinna na stałe zagościć w naszym codziennym menu - może smakować równie dobrze jak ryba smażona czy pieczona, trzeba ją tylko umieć w odpowiedni sposób przyrządzić i doprawić.. Potrawy wegetariańskie.. Dań przygotowywanych z ryb są tysiące.. mielonej.. Popularne są nie tylko zupy rybne, ale również rybne pasty na kanapki czy pyszne zapiekanki z ryb.. W wersji gotowanej świetnie sprawdzają się ryby, których mięso jest w miarę zbite np. sandacz, sola, łosoś, mintaj czy dorsz.. Potrawy z rybnej masy mielonej 232 7.5.. Etapy obróbki wstępnej ryb 29.. Zakąski a) Galarety b) Zakąski z mięsa zwierząt rzeźnych i podrobów c) Zakąski z drobiu .6.. 9. inne.. Potrawy z ryb duszonych, pieczonych i zapiekanych 218 6.7.. Żyje zarówno w dzikich akwenach, jak również jest hodowany; gatunki te różnią się między sobą.. Do najczęściej wykorzystywanych w dietetyce potraw należą: •gotowane - w wodzie lub na parze, np. ryba z wody, pulpety, rolady, terrine, pasztety, galaretki, ryby w .Potrawy z ryb [opr.. Wysłuchajcie mnie: JAK_SMAZYC_RYBY.m4a.. i saute podawane w sosach, głównie w sosie greckim , zakąski ze śledzi, zakąski z zimnymi sosami) 8. z owoców morza..

Naleśniki można nadziewać różnymi rodzajami mięs gotowanych lub duszonych.

Potrawy z ryb gotowanych, dodatki skrobiowe i witaminowe 31 .. My prezentujemy 80 tych, które według nas są najelpsze.Skropić sokiem z cytryny.. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wymieszać.. Rybę oczyścić, nie skrobać, wypłukać ~patroszymy tylko brzuch i myjemy go tak w środkuZastosowanie ryb w żywieniu Mięso ryb ma delikatną strukturę tkanki mięśniowej, jest lekkostrawne, zawiera korzystne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe.. SMAŻENIE RYB Filety ze skórą kładzie się skórą do dołu.. 16. łatwe.. Potrawy z ryb smażonych 6.. Potrawy z ryb smażonych 216 6.6.3.. Google Classroom Google Classroom 2 Tb - 2/3 technologia gastronomiczna T: Potrawy z ryb gotowanych 1bTg chemia T: O węglu jako paliwie Epodreczniki.pl Google Classroom 1aBg chemia T: Substancje chemiczne zawarte w kosmetykachKonserwy rybne 3.. Potrawy z ryb pieczonych 8.. Potrawy półmięsne 6.. Mięczaki 228 Rozdział 7.1.. Potrawy półmięsne 253 9.1.Potrawy z jaj gotowanych Potrawy z jaj smażonych Powtórzenie wiadomości 37 Sprawdzian 38 .. Obejrzyjcie jak wyglądają przykładowe potrawy z ryb smażonych: POTRAWY_Z_RYB_SMAZONYCH.pdf.. POTRAWY PÓ MI SNE W PRODUKCJI GASTRONOMICZNEJ Potrawy, w których mięso nie jest głównym składnikiem, a stanowi tylko uzupełnienie innych surowców, nazywają się potrawami półmięsnymi.. Potrawy z ryb 215 6.6.1.. Wprowadzenie do nowego tematu lekcji.. Łosoś jest rybą, która już od kilku lat zyskuje na popularności, goszcząc na stołach całego świat.. Orzechy włoskie drobno posiekać, dodać do bułki tartej.. Wiadomości ogólne 223 6.8.2.. Zapiekanie - krótkie pieczenie ugotowanych .Jaki jest asortyment potraw z mięs gotowanych?. Ćwiczenie sprawdzające - sporządzanie potraw z ryb 237 Rozdział 8.. Mięso odznacza się dużą przydatnością technologiczną, ma wysoką wartość odżywczą.. Ryby 211 7.1.. Ryby należy smażyć na złoty kolor na mocnoZgodnie z misją, Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby dostarczać rzetelne i sprawdzone treści edukacyjne.. Pojemniki z plastiku są dobre, jeśli zostały przeznaczone specjalnie do kontaktu z żywnością.. Rybę smażoną w całości oraz skórę na filetach należy naciąć w kilku miejscach ~potrawy saute i panierowane, aby nie wystąpiły pęknięcia czy deformacje.. Potrawy z ryb smażonych 220 7.3.. Dodatkowe oznaczenie "Sprawdzona treść" wskazuje, że dany materiał został zweryfikowany przez Redakcję lub ekspertów współpracujących z serwisem.. Oprócz tego stosuje się przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, czasami cynamon .Temat: Metody i techniki sporządzania potraw z ryb gotowanych.. Tradycje, zwyczaje, obrzędy: drewniane laleczki matrioszki muzyka ludowa, tańce malowane lub rzeźbione deski kuchenne.Sporządzanie potraw z rybnej masy.. Skład chemiczny i wartość odżywcza ryb.. Farsze sporządza się tak jak do potraw półmięsnych gotowanych.Przepisy z kategorii dania z ryb gotowane.. Łączenie w potrawach produktów roślinnych z produktami .3. łatwe.. Zakąski z ryb Zakąski z ryb gotowanych Zakąski z ryb smażonych Zakąski ze śledzi IY.. Potrawy z rybnej masy mielonej 9.. Ryby drobne należy wypłukać na sicie, oskrobać, wypatroszyć i po .7. z ryb i śledzi (zakąski z ryb gotowanych - ryby w galarecie, galaretki rybne, ryby faszerowane, ryby z zimnymi sosami, z ryb smażonych - ryby panierowane..


wave

Komentarze

Brak komentarzy.
Regulamin | Kontakt